Balatonföldvár rövid helytörténetének, növény- és állatvilágának bemutatása

Rövid összefoglaló a keltatúra állomásairól

 • Gróf Széchényi Imre általános iskola:
  Balatonföldvár területén az i.e. IV. században kelták éltek, az általuk emelt földvár a település névadója. Innen indul a 6,5 kilométer hosszú túra.
  Földvárhoz több neves ember kötődött. Bízunk abban, hogy Ön is még jobban megismeri és megszereti Balatonföldvárt.

 • Halastó
  A város központjában található vizes élőhenlyek gazdag növény és állatvilága van.
  Kísérővel javasolt megfigyelések: a víz mikroélővilága, a hal anatómiája, madarak madárlesről távcsővel.

 • Séd, Templompark
  A Séd a halastavat köti össze a Balatonnal. A templomparkba több különleges növényt telepítettek, a parkban neves épületek találhatók. Javasolt megfigyelés: a Séd áramlása.

 • Keleti-Strand
  A Balaton Európa egyik legmelegebb és legbársonyosabb vízű tava, egyedülálló élővilággal rendelkezik. Három élőhelyet különböztetünk meg: tófenék, a nyílt vízi és a tavat körülölelő, magasabb rendű növényzet. Javasolt megfigyelés: a vízi és a vízparti növényvilág átmenete.

 • Galambsziget
  A kikötő építésekor, 1905-ben kialakított mesterséges sziget. A kikötőt többször bővítették, ma a Balaton egyik legnagyobb vitorláskikötője. A kikötőben található az ország első és egyetlen többtámaszú vasbeton szerkezetű gyaloghídja (ipari műemlék). Javasolt megfigyelés: fészkelőhelyek.

 • Kvassay sétány
  A XIX. század végén, illetve a XX. század elején épült villák mellett sétálhatunk végig a Balaton-parton, az 1 200 méter hosszú védett platánsoron. Javasolt megfigyelések:védett fasor, nem őshonos bütykös hattyú, az egykori főurak gondolkodása: “A Balaton mindenkié!”

 • Rákoczi u. magaspart
  A 40 méter magas löszfal Földváron ún. Magaspartot alkot. A partfalban és alatta gazdag növény- és állatvilág található. Javasolt megfigyelések: “fészkelő” partfal, suvadás.

 • Országzászló
  A déli part egyik természetes kilátója, ahonnan a Balaton mindkét medencéje, a Tihanyi-félsziget és jó időben szinte a teljes partszakasz jól látható. Javasolt megfigyelések: északi part hegyvonulata, a Balaton keleti, nyugati medencéje.

 • Magaspart
  A Balaton pártalan panorámájában gyönyörködhetünk. Innen is jól megfigyelhetők a népi időjárásjósló bölcsességek. A füves terület több ismert és kevésbé ismert kelta játékra ad lehetőséget.

 • Petőfi Sándor utca
  Földvár első utcája, az alapító Széchényi Imréről, az Imre utca nevet kapta. Itt épültek Földvár első villái, egy részük ma is látható.

A 6,5 kilométer hosszú túraútvonal információs tábláin bővebben olvashatnak az adott helyszín történetéről, látnivalóiról, növény- és állatvilágáról.

Kapcsolatfelvétel

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését vagy kérdése van, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén, vagy a jobb oldalon található űrlap kitöltésével jelezze felénk.

Írjon nekünk

balatonitabor@gmail.com

Látogasson el hozzánk

Balatonszentgyörgyi út 23.
8623 Balatonföldvár

Várjuk hívását

0684/340-919
0620/280-3778